New York, baby!

Nyt on hengailtu muutama päivä täällä Nykissä aka Isossa Ompussa. Kaupunki on osittain ollut just sitä mitä on  odotettu ja toisaalta taas aivan muuta. Meidän majapaikka on W97th Streetillä (suunnistaminen Manhattanilla on helppoa, kadut on numeroitu: etelä-pohjoissuunnassa on katuja eli streets eli st. Ykkönen alkaa etelästä -ei toki heti kärjestä- ja numerot suurenee kohti pohjoista mentäessä, kadun numeron edessä on joko E = East tai W = West eli kummalla puolella saarta katu on. Avenuet eli avet taas alkaa idästä ja suurenee kohti länttä mennessä. Ja 5th ave on se katu jonka itäpuolella on itä ja länsipuolella länsi. Lisää faktaa asiasta kertoo becomeanewyorker) ja on jo aika rauhaisaa asuinaluetta eli asia jota en todellakaan olettanut löytäväni Manhattanilta. Ei ruuhkia, ei väenpaljoutta. Mutta kauppoja, rafloja ja kahviloita löytyy joka kulmasta.

_MG_0117
Kotikatu

Ensivaikutelmat kaupungista on tosiaan ristiriitaiset. Varsinkin ihan ensimmäiset 😀 Hypättiin kentältä poikkeuksellisesti taksiin. Syynä tähän se, että itsemme tuntien kärsivällisyys ei olis riittänyt enää kahelta Suomen aikaa ettiä AirTrainiä ja opetella käyttämään metrosysteemiä ja ettiä hotellia. Päätös osottautu erinomaiseksi, joskaan ei riittäväksi varotoimeksi kiukuttelua vastaan, tosin myös kalliiksi. Vaikka taksi JFK:ltä Manhattanille on aina kiinteä hintainen (52 $), niin hintaa nostaa tullit & tipit. Taksi oli toki heti elämys: sieltä löyty näyttö, josta pysty seuraamaan matkan kulkua. Onneks hinta oli kiinteä, koska reittivalinta herätti ihmetystä (oli siis todennäkösesti nopein/lyhyin) ja heti ois kuvitellu, että taas turistia viedään… Mutta perille päästiin ja huone saatiin (sekin vaati säätöä) ja melkeen kinaamatta päästiin syömäänkin. Hyvä ruoka, parempi mieli. Kunnon yöunet, hyvä aamupala. Todellakin parempi mieli.

_MG_0134
Central Park ja muutama korkeampi talo

Ensimmäisenä päivänä käveltiin Central Parkin halki ihmettelemään St. Patricks Day:n paraatia 5th avelle (Patesta jutusteltiin jo Irlanti postauksessa) eli Irkku pyhimystä juhlitaan täälläkin mahtavimman kautta, paraati on vaatimattomasti maailman suurin 😀 Siksipä joka poliisiosastolla ja High Schoolilla sun muulla instassilla piti olla oma joukkonsa marssimassa. Paraati veti myös katsojia puoleensa eikä tämmönen omaa tilaa tarvitseva suomalainen jaksanu kauan siellä väkimassassa hengailla. Pujoteltiin ihmismeren ja poliisiarmeijan (ja kaikenmaailman mellakka-aitojen halki) Times Squarelle, jossa oli yllläääätyyys lisää ihmisiä. Löytyhän sekin osa New Yorkia, jossa on tungosta! Times Squarelle on palattava vielä ilta-aikaan, jotta kaikki miljuunat näytöt pääsee oikeuksiinsa. Illalla käytiin tsiigaamassa muutama Irkkupubi ja juomassa Guinnessia muovituopista!, mikä pyhäinhäväistys ;D Illalliselle päädyttiin Barley & Grain nimiseen kippolaan, jossa oli suhteellisen vakuuttava viskilista ja törkeän hyvät simpukat. Steamed `pei`mussels, nam. Samppanjapohjasessa liemessä jalopenoja, salotti- ja valkosipulia sekä korianteria. Liemen tulisuus oli siinä ja tässä, mutta simpukat. Ah. Ruokabloggaria musta ei taida ihan heti tulla, koska simpukat oli syöty ennen ku muistin kaivaa kameran esiin!

_MG_0162
Lippuja nää tuntuu täällä rakastavan
_MG_0178
17.3. meissä jokaisessa asuu pieni irlantilainen

Eilen sitten hypättiin metroon eli paikallisittain subwayhyn. Metro kulkee about yötäpäivää, tosin osalinjoista lopettaa liikennöinnin ennen puolta yötä ja jatkaa taas aamutuimaan.  Suhattiin sitten samantien eteläkärkeen ja Staten Ferrylle vilkuttelemaan Vapaus valaisee maailmaa -patsaalle eli tuttavallisemmin Vapaudenpatsaalle. Staten Ferry on viimeinen jäänne ajoilta ennen siltoja, jolloin luonnollisesti lautat kuljetti väkeä Manhattanilta mantereelle. Staten Ferry on täysin ilmaista lystiä ja kuskaa väkeä siis South Ferrystä (eli Whitehall Terminalista) Staten Islandille ja takas. Lautta kulkee käytännössä läpi vuorokauden pari kertaa vuorokaudessa ja matka kestää about 25 minuuttia, ja vaikka lautalta pitää poistua, niin rivakkaan kävelemällä kerkeää seuraavalla lautalla takasin Manhattanille. Eteläkärjestä suunnattiin vähän sisemmälle saareen, ja käytiin rahan lähteillä Wall streetillä, mistä löyty ne loputkin turistit. Nykissähän vierailee vuosittain miljoonittain turisteja, vuonna 2014 56.5 miljoonaa vierasta, joista 12 miljoonaa ulkomaalaisia. Aika kasa ihmisiä. Vaikka New Yorkin pörssi sijaitsee kadulla, niin pukumiehet loistivat poissaolollaan. Tiedä häntä minne olivat kadonneet! Käytiin myös vilkasemassa 9/11 muistomerkkiä Ground Zerota, ei viitsitty jonotella museoon, mutta onneksi altaille on vapaa pääsy. Hipailtiinkin kuolleiden nimiä, ja pohdittiin kuolleiden määrän suhteellisuutta. Mikä WTC:n iskuissa on paljon, on Syyriassa vähän…

_MG_0217
North pool eli WTC:n pohjoisen tornin ”pohja”
_MG_0210
Rakennushommia WTC:n lähistöllä
_MG_0246
Manhattan mereltä

Tänään aamu aloitettiin yhden must do -kohdan suorittamisella eli lenkillä Central Parkissa! Ei muuten oltu ainoat. Oli koiranulkoiluttajaa, kävelijää, hölkkääjää ja jopa erikoisrullatuolikelaajaa. Aamupala nautittiin kunnon old school dinerissa ja sen jälkeen suunnattiin päiväkävelylle  Columbian yliopiston (joka mm hallinnoin Pulitzerin palkintoa opettamisen lisäksi) kautta Harlemiin. Lauantai on vähän huono päivä vierailla yliopiston kampuksella kun kirjastot on kiinni ja opiskelijat loistavat poissaolollaan. Isohan tuo kampusalue oli, tai no paha verrata, kun ei ole aikasemmin tullut yhdelläkään kampuksella käytyä. Harlemissa taasen oli yllätys sinänsä paljon mustia, ja 125th streetiä samoillessa oli kunnon markkinatunnelmaan, kun katukauppiaita oli vieri vieressä ja jengiä tunki joka suuntaan. Käytiin katsastelemassa ulkopäin legendaarinen jazzpyhäkkö, Apollo teatteri, jossa on esiintynyt tuntemattomampia artisteja kuten Aretha Franklin, Etta James ja Elton John. Edelleenkin Apolloon pääsee tuntemattomammatkin esiintyjät näyttämään kykynsä. Tänään oli maaliskuun koe-esiintyminen ja amatöörien ilta.

_MG_0316
Kevät Morningsidessä ❤
_MG_0329
Mä vallan unohdin ottaa kuvia Harlemista, mutta ikuistin sitten kuitenkin risteyksen!

Huomenna suunnataan pohjoiseen eli Bostoniin ja toivotaan, että ennustettu lumisade ymmärtää olla tulematta 😀

/Iitu

Tietoliikenneyhteyksien takkuamisen takia julkaiseminen siirtyi Bostoniin 😀

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s