Phnom Penh

Luin jostain, että juuri Phomn Penhissä näkee parhaiten eron mahtavan rikkauden ja äärettömän köyhyyden välissä. Totta, Phomn Penhissä oli katuja, jossa oli asunnot viimeisen päälle hulppeita ja yleisilme viimeistelty ja sitten  heti kulman takana oli katu joka lähinnä muistutti slummia. Samoin kaduilla näki lapsikerjäläisiä, joita väisteli isot pamput ilmastoiduissa mersuissaan. Epätasa-arvoisuus ja suuret luokkaerot saa euroopalaisen huokaisemaan ja hämmentymään, ja samalla kiittämään siitä, että yhteiskunnassamme pidetään huolta myös vähäosaisimmista.

image

image

Saavuimme Phomn Pehniin perjantai alkuillasta väsyneinä ja nälkäisinä, koska bussimatka oli uuvuttava, oletettua pitempi kestoinen ja aamupalasta oli kulunut jo reilut kahdeksan tuntia. Otimme yhteisen tuktukin israellaisen naisen kanssa osaksi matkaa ja päätimme jatkaa matkaa hänen hotelliltaan jalan, tietenkin ensin syötyämme (oli pakko saada ruokaa, koska ajatus ei kulkenut ja hieman kiukututti-Iitua). Ruokapaikan löytäminen ei ollutkaan niin helppoa, ”pääkadun” varrelta ei löytynyt mitään ja sivukadut eivät houkutelleet. Hetken pyörittyämme, kinattuamme ja lonely planetista tarkastettuamme löysimme sopivan kadun majoittumiseen ja siihen ruokailuun. Yksi ruokapaikka heti kadun alkumetreilä oli siisti ja ainakin hintansa puolesta laadukas, joten me väsyneet ja nälkäiset päädyimme ruokailemaan siellä. Tämä oli todennäköisesti virhe, koska Iitu aloitti seuraavana yönä vessassa ravaamisen sen jatkuen kolme seuraavaa päivää. Iitun syömä annos oli kanaa ja ainakin osa lihasta ei ollut täysin kypsää ( Iitu ei syönyt kuin vähän kypsän näköisiä ja jätti loput).

Ensimmäisen yön vietimme reppureissajien suosimassa paikassa nimeltä Top Bananassa 7 dollarin hintaan, koska muut alueen guesthouset oli täynnä. Paikka oli karu ja meluisa ( sijaitsi kahden kadun risteyksessa, jossa useita juottoloita), mutta suht siisti. Ennen nukkumaan menoa kävimme ihailemassa Itsenäisyyden monumenttiä yövalaistuksessa ja syömässä 5 dollarin iltapalan. Näiden ja muiden päivän kokemusten jälkeen unen tuloa ei ympäröivä meteli haitannut. Seuraavana aamuna siirryimme hieman enemmän joen rantaan päin ja löysimme varsin tasokkaan guest housen ( yhdeksän dollaria per yö, ja paikan nimi Kha Vi) hyvään hintaan. Alueella on  muun muassa kuninkaan palatsi ja kansallismuseo, joten sieltä käsin liikkuminen oli myös sulavaa. Mutta, mutta tässä vaiheessa suunnitelmiamme sotki pöpö Iitun masussa ja näin ollen vietimme kaksi seuraavaa päivää lähinnä huoneessa maaten, lueskellen ja Iitun ravatessa vessaan, mitä nyt itse kävin syömässä ja hieman juomassa.

image

image

image

Pöpön tullessa ulos aloitimme kaupungin tutkimisen paremmin. Tietenkin kiersimme perusturistipaikat kuten Silver Pagodan, S-21:n, kuoleman kentän ja paikan jossa Tonle Sap yhdistyy Mekongiin (kunkun palatsiin eli Royal Palaceen ei päässyt koska kunkku oli siellä kuolleena, se kuoli lokakuussa 2012 ja se krematoidaan 4.2.2013, launtaina kuolemasta tuli sata päivää ja tuhansia munkkeja oli  rukoilemassa palatsin edustalla, uutinen aiheesta), näiden lisäksi pyörimme kaupunkia ristiin rastiin. Mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan mainita se, että tapasimme kaupungilla samat suomalaiset, jotka olivat yhtäaikaa syömässä meidän kanssa jo Bangkokissa. He pysäyttivät meidät kysyäkseen mitä kaupungilla oikein tapahtuu (katu oli poikki ja poliiseja jokapuolella. Arvelimme järjestelyjen liittyvä tuleviin kunkun juttuihin), hetken juteltuamme kerroin heille Bangkokin kohtaamisesta, he eivät olleet tunnistaneet eikä Iitukaan tunnistanut sitten vain ihmeteltiin maailman pienuutta jne.

image

image

No niin, mielestämme viisi päivää, joista yksi päivä makaamiseen oli kaupungissa tarpeeksi. Tiistai iltana teimme varauksen Sihanoukvilleen lähtevään bussiin. Varaus tehtiin guest housesta ja bussiliput maksoivat seitsemän dollaria. Matka Kambotsan eteläkärkeen oli mukavan leppoisa, tiet hyvässä kunnossa sekä ilmastointi pelasi hyvin. Nyt istutaan meren rannalla katsellaan laskevaa aurinkoa, kuunnellaan merta ja pidetään toisiamme kädestä…

Toni

7 kommenttia artikkeliin ”Phnom Penh

 1. Hyvää settiä Toni. Kokeileppa saakko linkitettyä sillain että linkkinne aukeaa uudelle sivulle. On hieman helpompaa lukea eikä joudu pois teidän loistavasta blogista. Täällä lunta paiskoo ja talvi synkimmillään. Terveisin Eläkeläinen. Take care!

  1. Tabilla ku päivitellään, ni nuita vaihtoehtoja ei linkityksiin kauheasti ole. Sorry. Käyttäjien blondiudella ei ole mitään osuutta asiaan 🙂

   Ja kiva kuulla, että teksti on luettavaa! Tsemppiä tuiskuun ja tuiverrukseen.

 2. Inka Kaverinen

  Ikävä teitä on! Kivaa lukea teidän reissusta ja hyvä että Iitu oot jo parantunu pöpöstä,ne ei oo kovin mukavia juttuja, Täällä tulee lunta/räntää vuorotellen,tänään taitaa olla taas pakkasta. Meillä tänää blini-ilta,oisittepa mukana,mut keväällä sitten. Mä lähden loppukuusta Leville,siinä taitaa olla mun tän kevään reissu,jos ei ihmeitä tapahdu,eli tulis rahaa jostain,että pääsis teitä moikkaamaan. Ai niin saanko juoda Levillä jallu-kaakaota,kun se vaan jotenki kuuluu siihen? halaja paljon. Inka

  1. Suaki on ikävä. Tää ois täydellistä, ku kaikki ystävät sais mukaan! On tää ihan kivaa nytki 🙂

   Jaa, että jallua. Mites se menikään…sun tarttee varmaan ruveta säästölinjalle, että saat meillekin toimitttua sitä. Ei vaan, ota jallukaakaot, meidänki puolesta. Tarjoot sitte hömpsyt, ku tullaan takas.

   Ja terveisiä kaikille. Tai ainaki tutuille.

 3. Arska

  Moikka taas

  Laaturaportointi jatkuu.. kiitoksia siitä. Pakollisesta paloauto kuvasta tuli mieleen että, eikö Tontsa sun kannattais kysellä vaik kesämiehen paikkaa? Kokemusta rikkaampana voisit pitää vaikka harjoituksia aiheesta perusselvitys phnom-penhissä.

  T Arska
  Hki -3 astetta

  1. Moi Arska, kiva ku tykkäät meidän kirjoittelusta ja seuraat vaiheitamme. Jos jotain Suomesta kaipaa niin kavereita.

   Lähempä tiedustelemaan niitä kesämiehen paikkoja 😉 T: varamies

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s